Odprta Kuhinja

Trend: Vroči pica žepki s tiktoka

Med nastajanjem pica žepkov (Foto: anamejia18/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Na spletu je vsak dan znova mogoče najti novo obsesijo in tudi v kulinaričnem svetu ni nič drugače. Novi tiktok recepti nastajajo s tako hitrim tempom, da jim komaj sledimo.

Trenutni hit so vroči žepki, ki jih boste našli pod ključno besedo »hot pockets«. Gre za doma narejeno različico čez lužo izjemno priljubljenega zamrznjenega prigrizka, ki je v le nekaj minutah pripravljen v običajni oziroma mikrovalovni pečici.

Domača priprava zahteva nekaj več časa, a si z njo prihranimo marsikateri aditiv, umetno aromo in podobne sestavine, ki si jih ne želimo malicati. Prav tako je recept v videih videti precej zabavno. Sploh, ker je pri njem kar nekaj manevrskega prostora za domišljijo.

Kaj so torej vroči žepki? To so kruhkom podobne bombice, v katere spravimo nadev po želji, nato pa jih po precej hitrem postopku spečemo kar v ponvi na štedilniku. Vzhajanje testa ni potrebno, saj za njegovo naraščanje namesto kvasa poskrbi pecilni prašek. Poleg slednjega potrebujemo le še moko, sol in grški jogurt.

Po želji testo začinimo s česnom v prahu in mešanico mediteranskih začimb. Lahko pa se prepustimo navdihu in poskusimo kaj tretjega. Odvisno od polnila, seveda.

Neskončna možnost nadevov

Kot si lahko predstavljate, sredica vročih žepkov navadno vsebuje topljeni sir, ki se bogato razvleče, ko bombice prerežemo na pol. Dodamo lahko tudi paradižnikovo mezgo in sesekljano salamo ali pršut ter tako začaramo odličen nadev z okusom pice.

Ker so takšni žepki izjemno priročen vnaprej pripravljen zajtrk ali malica, jih lahko napolnimo tudi s sestavinami, ki so bogate z beljakovinami in vlakninami. Nadevamo jih lahko z mešanico tunine in skute. V žepke lahko zapakiramo celo omleto in ji za popoln obrok dodamo še narezano zelenjavo. To je le nekaj idej, ki smo jih zasledili na družbenih omrežjih.

Zares, takšne žepke si lahko privoščite čisto ob vsaki uri dneva. Predvsem zaradi dodatka grškega jogurta, ki ga vmešamo v testo in pa možnosti za proteinsko bogat nadev je jed namreč izjemno hranilna. Celo po mnenju prehranskih strokovnjakov. En pica žepek naj bi namreč vseboval le 280 kilokalorij in 25 gramov beljakovin.

Domači pica žepki

Pri peki se ravnamo po zdravi pameti. Pečemo v ponvi, najbolje litoželezni, ki drugače prevaja toploto, a je nima vsak: najbolj smiselno je najprej speči en žepek, za test. In še: čim bolj tanko testo bomo naredili, tem hitreje bo dobro pečeno, nadev s sirom pa vabljivo stopljen.

Za 8 žepkov.

Testo

  • 400 g moke
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 410 g grškega jogurta
  • sol
  • česen v prahu in mediteranska zelišča (po želji)

Nadev

  • konzerva paradižnikovega nadeva za pico
  • 200 g ribanega sira
  • 100 g suhe salame

Priprava

  1. V posodi zmešamo moko, pecilni prašek, jogurt, sol in začimbe. Premešamo in gnetemo, da dobimo gladko kepo testa.
  2. Razdelimo ga na osem manjših delov ter jih, kar z dlanjo, preoblikujemo v tortilje, približno velikosti moške dlani.
  3. Premažemo jih s paradižnikovo omako in obložimo s sirom in salamo.
  4. Nato jih primemo za robove in jih na vrhu zlepimo skupaj tako, da dobimo bombice oziroma žepke, pomembno je, da dobro tesnijo. Sploščimo tako, da bo imelo testo čim večji stik s površino ponve.
  5. Na štedilniku segrejemo ponev z debelim dnom in vanjo postavimo žepke. Na vsaki strani jih, pokrite in na manjšem ognju, pečemo približno 5 do 6 minut, da postanejo rjavkasto zapečeni.
  6. Na koncu jih pokrijemo s pokrovko in pečemo približno minuto. Postrežemo še tople ali jih ohladimo in shranimo za kasneje.

Priporočamo še: Tedenski jedilnik: okusna domača kosila z malo truda

 

 

 

Datum Objave: 29.1.2024 ob 07:01

Več iz te teme:

videokosilovečerja

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.